Ветроенергийният парк Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за периода

...
Ветроенергийният парк Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за периода
Коментари Харесай

Най-големият вятърен парк в България за 10 години работа спести на България близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии

Ветроенергийният парк „ Свети Никола “ създаде 254 384 МВтч. електрическа енергия за интервала от януари до септември 2020 година Това е с 23% повече по отношение на същия интервал на 2019 година, демонстрира разбор на индустриалните резултати на най-голямата вятърна електроцентрала в България. Тази година ВяЕЦ „ Свети Никола “ отбелязва 10 години от началото на своята комерсиална употреба. За този интервал ветроенергийният парк създаде за българските консуматори 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електрическа енергия.

В същото време с помощта на работата на ВяЕЦ „ Свети Никола “ на страната ни бяха спестени близо 2,6 млн. тона въглеродни излъчвания. Припомняме, че с помощта на своите 52 ветрогенератора с обща конфигурирана мощ 156 МВтч. ВяЕЦ „ Свети Никола “ подкрепя България в осъществяването на поетите пред Европейски Съюз задължения за 16% ВЕИ в енергийния бранш. Турбините на ВяЕЦ „ Свети Никола “ създават 20% от електрическата енергия от вятър в страната. Общата инвестиция в плана за ВяЕЦ „ Свети Никола “ е 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и заеми от Европейска банка за възстановяване и развитие и МФК към Световната Банка.

ВяЕЦ „ Св. Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР